Tarihî Bursa Belediye Binası, Ahmet Vefik Paşa'nın Bursa valiliği döneminde 1880 yılında Bursa Belediyesi için inşa edilmiş binadır.
19. yüzyıl Bursa mimari yapılarının en sağlam kalmış olanıdır ve halen Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başkanlık ofisi olarak kullanılır; zemin ve birinci katları halka açıktır. 28x22metre ölçülerinde dikdörtgen biçiminde inşa edilen Ampir üsluptaki yapının mimarı bilinmez, mimar kalfası Kütahyalı Şehbender olarak bilinir.
Bursa merkezindeki Hanlar Bölgesi'nde, 14. yüzyılda inşa edilmiş Orhan Gazi Külliyesi'nin yapılarından biri olan imaret binasının bir yangından sonra boş kalan arazisi üzerinde inşa edilmiştir.Bodrum katı kesme taştan, üst katları ahşap karkas arasında sıvasız tuğla dolgudur. İç mekan düzeni Osmanlı konaklarını çağrıştırır.
İnşaatı 1800 yılında tamamlanan bina, 1889 yılında yangın tehlikesi geçirmiş; 1902'de Vali Mümtaz Reşit Paşa döneminde bazı ekler yapılmıştır. Bu dönemde genişletilen büyük salonu, uzun yıllar nikah salonu olarak kullanılmıştır, günümüzde belediye meclisi toplantı salonudur. Atatürk'ün "son balo"su olarak bilinen toplantı, 2 Şubat 1938'de bu salonda yapılmıştır. Zemin ve birinci katlar, 1995-1996 yıllarında aslına uygun olarak düzenlenip 1997 yılında halka açılmıştır.Halka açılan bu bölüm "Bursalılar Evi" olarak tabir edilmiştir.
Ana giriş kapısı doğu cephesindedir, batı cephede ayrı bir girişi daha vardır. Ana giriş kapısından birkaç basamakla, batı giriş kapısından ise iki taraflı çok basamaklı merdivenlerle birinci kata ulaşılır. Birinci katın ortasında geniş giriş holü, iki yanında çalışma odaları vardır. İkinci kata yapının kuzey ve güneyindeki geniş merdivenlerle erişilir, planı birinci katın benzeridir. Zemin katta da holün çevresinde küçük odalar vardır ve görkemli merdivenlerle birinci kata ulaşılır.