Gemlik Zeytini

Gemlik Zeytini Marmara Bölgesinin zeytin ağaçlarının büyük bir kısmını oluşturur. Özel bir grubu oluşturan Gemli Zeytinleri her yıl düzenli olarak meyve verir. Zeytinin en belirgin özelliği renginin koyu siyah olması ve etinin çekirdekten kolayca ayrılabilmesidir. Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Gemlik bölgesinde üretilen zeytin tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak en iyi Gemlik Zeytini kabul edilmektedir. Ülkemizde kamu kurumları ve özel sektör tarafından üretilen zeytin fidanlarının % 80’ne yakını Gemlik zeytin çeşidi fidanlarıdır. Bundan dolayı zeytinciliğin yapıldığı bütün bölgelerde bu çeşide rastlanır. Gemlik zeytini için Trilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır.

Gemlik Zeytini Büyük bir özveri isteyen zeytin soframıza gelene kadar birçok aşamadan geçer. Kış döneminde kar ve yağmurlarla kabaran toprak ilkbaharda sürülerek veya bellenerek toprağı havalandırılır. Fazla dalları ve gereksiz sürgünleri budanan zeytin ağacı mahsule hazır duruma getirilmiş olur.

Gemlik Zeytini Fidanı haziran ayında çiçek açmaya başlar. Temmuz ayında sap budaması yapılarak ağacın daha güçlü kalması sağlanmış olur. Temmuz – Ağustos aylarında sulama yapılan ağaçlarda zeytin Eylül ayının ikinci yarısında yağlanmaya başlar. Gemlik zeytinlerinin hasadı Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yapılır. Zeytinler Tek Tek elle toplanarak olgunluklarına ve boylarına göre ayrıştırılır. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan su-tuz ile fermente edilen Gemlik Zeytinleri en doğal haliyle sofralarımızdaki yerini alır