Tezveren Sultan yada Tezveren Dede hazretleri hakkında malumatlardan bir kaçı ise, kendisinin Fatih Sultan Mehmet zamanında yaşamış ve lokman hekim olduğu üzerinedir.
Tezveren Dede Türbesini ziyaret edenlerin çoğunun manevi iklimden etkilendiği, içlerinin huzurlu olduğu ve bu yazıda ve benzeri yazılarda yer alan Cumartesi sabah güneş doğarken ki edilen duaların hikmeti sebebince bahsettiğimiz günün sabahında yoğunluğun olduğu güzel bir maneviyat kapısı.
İş bu yüce şahsiyetin ismi şerefli Şehin Ataullah olup, Tezveren Sultan diye şöhret, nam kazanmış ve Allah’ın emri ile ahirete göç ettiği vakit, Haydarhane semtinde o civara yakın olan bu yerde ebedi istirahat için defnedilmiştir.
Tezveren Dede Sultan Hazretleri Türbesi bazen Ankara Ulus’ta ki türbe ile karıştırılmaktadır. .Peki türbe nerededir diye sorarsanız yada nasıl gidilir derseniz, türbenin konumu İvazpaşa Mahallesi, Tezveren Sk. No:11, 16040 Osmangazi/Bursa olarak geçmektedir. Peki ulaşımı nasıl yaparız nasıl gidebiliriz derseniz, arabayla gitmek istiyorsanız google haritarlarda konum yer almakta, yürüyerek gitmek isterseniz de Tahtakale’de Veledi Vezir camisinin önünden yukarı doğru Eskici Baba Türbesinin önünden doğruca yukarı gitmeniz gerekmekte. Mezarlık sağınızda kalacak şekilde yukarı çıktığınızda ana caddeye geleceksiniz, caddeyi geçip yine aynı istikamette yukarı devam edince 50 metre sonra solda kalmaktadır.
Bahçesinde yer alan tabelada şu şekilde yazmaktadır;
Adı geçen aziz, kutsal kişinin şehrin en üstün en seçkin kişilerine rahmet edip onlara derman sağlık dağıtıp her kim ki emelinin dileğinin olması gerçekleşmesi için cumartesi günü güneş doğacağı zaman isteğini dileğini Allah’tan niyaz ederse kıza zamanda bu arzularının yerine geldiği görülmüştür.
Bursa eşrafından Eşseyih Muhammet Eneri Kuddese Sırrahu hakikatleri bildiren olarak tanınır.Hazretleri isimli zatın Hicri 1283, Miladi 1847 de toplayıp yayınladığı kitapta yazmış olduğu gibi cumartesi sabahı ifadesi; insanları erken kalkmaya teşviktir, erken kalkan insanın nasibinin, rızkının daha çok olacağını gösterir.
Bu belge Zat’ın mübarek sayılması için yazıldı.
Kitabeyi yazan bendeniz Esseyit Hayrullah Nedim, Bursa İlk Mahkeme Reisi
Sene : 1886 Arabi Aylardan Dördüncü Sonbahar
Aslından Kopya Edilişi : 8 EYLÜL EKİM SENE 1854