İl Başkanımız Hasan Ekici Rampalı Çarşıda Esnaf Ziyareti Yaptı

KİTAPTA %400, KIYAFETTE %400, KIRTASİYEDE %200’E VARAN ARTIŞ VAR”

Ziyaret sonrası açıklama yapan İl Başkanı Hasan Ekici, “Velilerimiz Pazartesi gününden itibaren evlatlarının okul ihtiyaçlarını gidermek için kırtasiyecilere ve kitapçılara gidecekler. Bizde eğitim öğretim yılının başlaması vesilesi ile bugün İl Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarımızla beraber Konya'mızın kitap ve kırtasiye merkezi olarak bilinen Rampalı Çarşısında, kırtasiye ve kitapçı esnaflarımızı ziyaret ettik. Onların hem sektörle ilgili, hem de bu eğitim ve öğretim yılı başlangıcında piyasa ile ilgili düşüncelerini ve dertlerini dinlemek istedik.” Dedi. Gittiğimizde gördük ki özellikle kâğıt fiyatlarında, defter ve kitap ürünlerinde %300'e, 400 'e, kırtasiyede %200'e varan artışlar olduğunu gözlemledik.” Diyen Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, “Yine öğrencilerimizin ihtiyacı olan okul kıyafetlerinde de fiyatların %200' e, %300'e %400 'e kadar varan oranlarda artışlar olduğunu gözlemledik. Alışveriş yapan bazı Velilerimizle de diyaloglarımız oldu ve onların görüşlerini aldık. Bazı velilerimiz kırtasiye, kitap ve defterin yanında servis fiyatlarından da ciddi şikâyetleri olduğunu ve servis fiyatlarını ödeyebilecek durumda olmadıklarını ifade ettiler.” Dedi.

“ÇOCUĞUMUZUN EĞİTİMİNDEN DEĞİL, STANDARTLARIMIZDAN VAZGEÇİYORUZ”

“Fiyat artışlarının talebe ve alışverişe etkisini esnaflarımıza sorduğumuzda şu cevabı aldık; Vatandaşımız çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını almakta zorlanıyor fakat şunu ifade ediyor: Ben boğazımdan, yiyeceğimden, içeceğimden keserim ama çocuğumun eğitiminden, çocuğumun okul harcamalarından kesmem diyerek fedakârlığı başka standartlarından vazgeçip eğitim ihtiyaçlarından vazgeçmediklerini söylediklerini ifade etti.” Dedi.

İKİNCİ EL KİTABA TALEP ARTMIŞ DURUMDA

Rampalı Çarşı'da ikinci el kitaplar da alınıp satılıyor diyen İl Başkanı Ekici, “İkinci el kitap alıp satan bir esnafımız, son dönemde ikinci el kitap talebinin çok hızlı arttığını ifade ederek bir de örnek verdi; Üniversiteye hazırlık için satılan yaklaşık 13 adet kitabın fiyatının 2.800 Lira civarına olduğunu, aynı kitapların ikinci el fiyatının ise 600 Lira civarında olduğunu söyledi. Baktığımız zaman 2.200 Liralık bir fark var, asgari ücretin 5.500 Lira olduğu bir ülkede ikinci el kitapta asgari ücretin yaklaşık üçte biri kadar, yarısı kadar bir avantaj olduğu için maalesef velilerimiz ve Konyalı hemşehrilerimizin ikinci el kitaba talebi artmış durumda. İktidarın kötü ekonomi yönetiminin, velilerimize ve Konyalı hemşehrilerimize eğitim alanında, kitap ve kırtasiye alanında nasıl yansıdığını somut olarak görmüş olduk. Artan hayat pahalılığını, fiyatları ve zamları velilerimiz çok net ve ağır bir şekilde hissediyorlar, yaşıyorlar ve tabii ki bunun sorgulamasını da yapıyorlar “Cumhuriyetimizin 100. Yılına girerken biz hala kitap ve kırtasiye fiyatlarının artışlarını konuşuyoruz” diye de feryat ediyorlar.” Dedi.