Zindankapı

ZİNDANKAPI

Bursa Büyükşehir belediyesi tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon çalışmalar neticesinde Bursa surlarının 6 kapısından biri olan Zindankapı yeniden hayat buldu. 17 Ekim 2021 yılında hizmete açılan Zindankapı’da buraya ismini veren zindanlar güncel sanat galerisi olarak işlevlendirildi ve Bursa surlarının tarihsel süreçleri teknoloji ve interaktif alanlarla ziyaretçiye sunulmak üzere düzenlendi.

Zindanlar, Orta Çağ şehir surları içinde bulunan, hürriyeti kısıtlayıcı cezaların yanında bedensel cezaların da uygulandığı kapalı mekânlar olarak tarif edilmektedir. Bursa surlarının tarihi M.Ö 2. yüzyıla dayanmaktadır. Bitinya kralı I. Prusias döneminde inşa edilen surlar, Roma ve Bizans daha sonra ise Osmanlılar tarafından 19.yüzyıla kadar çeşitli zamanlarda onarımlardan geçirilerek kullanılmaya devam edilmiştir.

Restorasyon çalışmaları ile ayağa kaldırılan yapının girişinde “Kanlı Kuyu” bulunmaktadır. Rivayetlere göre bu kuyu bedensel infazların gerçekleştirildiği yerdir. Kuyudan sonra ziyaretçileri surların tarihsel detaylarının anlatıldığı kalıcı dijital sergi karşılamaktadır. Zemin kat galerisi; Bitinya Dönemine ayrılmış olup, burada Helenistik Dönem, Bursa şehrinin kuruluş amacı ve şehrin isminin nereden geldiğine dair bilgiler anlatılmaktadır. Surlarda Roma-Bizans Dönemi olarak adlandırılan birinci kat galerisinde Roma Dönemi silahlarının replikaları ile Bursa’nın 1326 yılına kadar olan tarihsel süreç ile ilgili bilgilerin edinilebileceği kiosklar ve animasyon filmleri bulunmaktadır. Surlarda Osmanlı Dönemi olarak adlandırılan ikinci kat galerisinde Osmanlı savaş aletleri replikaları ile yeniçeri askeri gibi sergilemeler mevcuttur. Aynı zamanda Orhan Gazi’nin fethi ile beraber Bursa şehrinin önemli bir konuma gelmesi ve şehrin büyütülmesi ile ilgili bilgilere kiosklar üzerinde oluşturulan haritalardan ulaşılabilmekte, hazırlanan animasyon filmleriyle de ziyaretçilere dönem bilgileri aktarılmaktadır. Üçüncü kat galerisinde ise surların restorasyon aşamaları ile ilgili bilgiler yer almakta ve buradan 9. ve 10. kulelere geçiş yolları bulunmaktadır. Dokuzuncu kule ise tamamen dijital bir sergi alanına dönüştürülerek burada Zindankapı için özel olarak hazırlanan mapping videolar ziyaretçiye sunulmaktadır.