5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ
05.12.2020

5 ARALIK DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ

1930 yılından itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisince çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanınarak aynı zamanda Dünya Kadın Hakları Günü ilan edildi. 


Kadınların bu haklarını elde etmesiyle birlikte; Ülkemizde de, demokratik bütün toplumlarda da kadınların iktidarın değişimlerindeki rolü son derece belirleyicidir. Bu durum kadınların demografik ağırlıklarından daha derin anlamlar taşımaktadır.


Bu kazanımın üzerinden 86 yıl geçmesine rağmen maalesef güncel veriler hala kadınların ülkemizde yeterli temsil düzeyine ulaşamadığını göstermektedir. Türkiye’de siyasette kadının temsil ve rolünün artması gerektiğine dair tartışmalar sürerken Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye bu alanda diplerde yer alıyor. AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de ulusal meclisteki kadın milletvekili oranı sadece yüzde 17,3. Türkiye, kadın milletvekili oranında Avrupa’da 37 ülke içinde sondan üçüncü sırada yer alıyor. Parlamentolar Arası Birlik’in verilerine göre Türkiye dünyaya sıralamasında da 192 ülke arasından 117. sırada bulunuyor.


Bu gerçeğin ışığında Gelecek Partisi olarak duruşumuz net, bakış açımız bizden önce kurulmuş olan diğer siyasi partilere göre oldukça farklıdır. Partimiz kurulana kadar Kadın ve Gençlik Kolları diğer siyasi partilerde yan kuruluş olarak takviye edici güç gibi değerlendirirken, ilk kez bizim tüzüğümüzde doğrudan bütünün parçası haline gelmiştir. Bu çerçevede, Kadın Politikaları Başkanlığı ve Gençlik Politikaları Başkanlığı birer yan kuruluş olarak değil, yönetimin merkezinde ve yürütme mekanizması içerisinde Genel Başkan Yardımcılığı düzeyinde temsil edilmektedir.

 

Parti programımızda siyaset literatürümüze kazandırdığı önemli kavramlardan birisi de istihdam ahlakı kavramıdır. İstihdam ahlakı vatandaşların kamu görevi üstelenmelerinde objektif ehliyet ve liyakat kriterlerinin egemen olması ilkesine dayanmaktadır. Bu bağlamda önümüzdeki ilk seçimle birlikte oluşacak iktidarımızda bu temel ilkeler istihdam politikamızı belirleyecektir.

Öte yandan, hayatın farklı aşamalarında eşitsiz bir mücadele içinden gelen kadınlarımıza özellikle üst düzey kamu görevi üstlenmeleri konusunda teşvik edici yaklaşımlar uygulanmasını da bu ilkesel bütünlük içinde gerekli görüyoruz.

Ehliyet ve liyakat ilkelerini göz ardı eden ve kadınlarımızı kimi zaman rencide edebilen kota uygulamaları da, kadınların siyasi ve bürokratik hayat içindeki mağduriyetlerini göz ardı eden yaklaşımları da doğru bulmuyoruz.

Bugün popülist otoriter eğilimlere karşı yürütmekte olduğumuz kapsayıcı demokrasi mücadelesinde de kadınlarımızın öncü rolü olmaksızın başarılı olabilmek mümkün değildir.

Bu tür çelişkilerin ortadan kaldırılabilmesi ancak ve ancak iyi eğitimli ve nitelikli kadınlarımızın siyasi hayata daha aktif ve daha yaygın bir şekilde katılmaları ile mümkün olabilir.Gelecek Partisi’nde, daha çok kadının elinin değdiği daha güzel bir gelecek kurmak için sizi de bekliyoruz. 

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’müz kutlu olsun. 

Sizler de bize katılın, mecliste daha çok sözümüz olsun.