Davutoğlu, Rektör Melih Bulu’yu istifaya çağırdı!
Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlara ilişkin bir basın toplantısı düzenleyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“Bir siyasetçi, akademisyen, Boğaziçi Üniversitesi mezunu ve yaşananlardan derin üzüntü duyan bir vatandaş olarak” taraflara çağrıda bulunan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:
Öncelikle sayın Cumhurbaşkanı, devlet yönetimi bir güç ve yetki kullanma alanı olduğu kadar ve belki de daha çok vatandaşların rızalarını gözeterek toplumsal barışı koruma sanatıdır. Yetki kullanarak alınan kararları yasal meşruiyetten toplumsal meşruiyete dönüştürecek olan da bu rıza ilişkisidir.
Basiretli devlet yöneticilerinin en önemli vasfı toplumsal barışı zedeleyecek bir kıvılcım ortaya çıktığında dahi onun önce alanını daraltmak, sonra söndürmektir. O kıvılcımın büyümesini izlemek ve yaygınlaşan ateşin içine kendisinden farklı düşünen herkesi koyarak kutuplaşmaya yol açmak kısa vadeli otorite sağlasa da uzun vadede toplumsal güven ve barış ortamını zedeler.
“YÖK SİSTEMİ ESASTAN YANLIŞTIR”
Rektör atamalarında siyasi otoritenin tek başına yetkili olması yanlıştır, YÖK sistemi de esastan yanlıştır. Fermanla üniversite kapatmak, bir memur gibi rektör atamak üniversitelerimizin ve rektörlerimizin bilimsel itibarına zarar verir.
“AKLEN DE VİCDANEN DE KABUL EDİLEMEZ”
Siz de çok iyi biliyorsunuz ki Boğaziçi Üniversitesi’nde gösteriye katılan yüzlerce gencin hepsinin terörist ve manevi değerler düşmanı olması aklen de vicdanen de kabul edilemez. “Terörist” ifadesinin böylesine fütursuzca geniş kitleler için kullanılması gerçek teröristlere yarar. Sık sık atıfta bulunduğunuz Gezi olayları tecrübesinin hepimize öğrettiği gerçek, yakın temas ve empatiyle çözülebilecek toplumsal taleplerin tırmandırılması en çok da bu sorunları gerilime dönüştürmek isteyen art niyetli marjinal güçlere yarar. Bugün sizden beklenen her kesimden insanların bulunduğu geniş insan ve akademisyen kitlesini topluca terörist ilan etmek değil, önce onlarla konuşarak, onları dinleyerek ve empati yaparak bu sorunun gerilim haline dönüşmesini engellemek ve daha sonra akademik özgürlüklere dayanan bir üniversite ikliminin oluşmasına öncülük etmektir.
“SAYIN İÇİŞLERİ BAKANI, SUÇLAMAK VE CEZALANDIRMAK SİZİN İŞİNİZ DEĞİL”
Sayın İçişleri Bakanı, bulunduğunuz makam kamu düzenini özgürlük/güvenlik dengesi içinde korumayı gerektirir. Suçlamak ve cezalandırmak sizin değil, bağımsız yargının işidir. Kendinizi kimin suçlu kimin suçsuz olduğu konusunda hüküm verme ve cezalandırma konusunda tek ve son yetkili gibi gösterecek açıklamalardan kaçının. Aynı toplum mayasının unsurları olan öğrencilerimizle fedakarca çalışan emniyet birimlerimizin karşı karşıya gelmesi daha önceki dönemlerde toplumsal huzur ortamına büyük zarar vermiştir, buna asla izin vermeyin.
“İSTİFANIZ KENDİNİZE SAYGININ GEREĞİ OLARAK GÖRÜLECEKTİR”
Sayın Rektör, en iyi siz bilirsiniz ki üniversiteler mekanlardan ve bürokratik işlemlerden oluşan yapılar değildir, üniversiteler bir iklimdir. Gençlerimiz bu iklim içinde kendilerini geleceğe hazırlarlar. Bu iklimi üretken kılacak zemin ise üniversite yönetimi, akademisyenler ve öğrenciler arasındaki psikolojik bağdır. Sizin şahsiyetinizden ve birikiminizden bağımsız olarak bugün bu psikolojik bağ önemli ölçüde zedelenmiş görünmektedir. Sizin bu gerçeği görerek alacağınız bir görevden feragat kararı kesinlikle bir başarısızlık ya da yenilgi olarak değil, kendinize olan saygının bir gereği olarak görülecek ve size olan saygıyı da arttıracaktır.
“MANEVİ DEĞERLERE SAYGISIZLIK YAPANLARI ARANIZDA BARINDIRMAYIN”
Değerli gençler, sizin okuduğunuz sıralardan ve kampüslerden ben de geçtim. Hem de son yüz yıllık tarihimizin en gerilimli ortamının yaşandığı 70’li yılların sonlarında ve 80’li yılların başlarında, gençlik hareketlerinin içinde ve önünde. Benzer hisleri gençliğinde yaşamış biri olarak heyecanınızı anlıyor ve demokratik tepki hakkınızı sonuna kadar savunuyorum. Ancak ne olursa olsun bu heyecanınızı şiddet ve toplumsal gerginliğe dönüştürerek istismar edebileceklere izin vermeyin. Kendi aranızda kutuplaşmayın ve haklılığınızın toplumsal meşruiyetini sarsacak şekilde toplumun ortak manevi değerlerine saygısızlık yapanları aranızda barındırmayın.
Nesillerin birikimi üzerinde kurulan bu okullar, bu kampüsler, bu imkanlar, bu dershaneler, bütün bu imkanlar herkesten çok sizindir. Daha da önemlisi bu ülkenin geleceği sizindir. Bu geleceği karartmak isteyen her girişime karşı üslubunuz barışçıl, yöntemleriniz demokratik, tepkileriniz yasal olmalıdır. Bu sürecin toplumsal barışı, huzuru ve güveni bozmayacak şekilde seyretmesi konusunda hepimize görevler düşmektedir. Gün öfke değil basiret, gerginlik değil diyalog, şiddet değil karşılıklı sevgi ve saygı günüdür.