Göç İdaresine Bağlı Çalışan Göç Personellerinin Sorunları
Türkiye’de başta Şanlıurfa olmak üzere Gaziantep, Adıyaman, Mardin, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kilis gibi bir kısmı kendi ilinde bir kısmı ikamet ili dışında çalışan yaklaşık 8.000 göç personeli bulunmaktadır. Söz konusu personelin yaşadığı sorunlara dair ilgili kurumlardan durumlarının iyileştirilmesine yönelik talepleri karşılık bulamamıştır.
Göç personeli, 696 sayılı KHK ile güvenlik, temizlik görevlisi, şoför, veri işletmeni gibi mesleklerde sürekli işçi statüsünde kadroya geçirilmelerinin ardından mağduriyetler yaşamaya başlamıştır. Mağduriyetin maddi tarafını, ataması yeni yapılmış bir memurun özlük hakları ile karşılaştırıldığında 8 yıllık bir göç personelinin asgari ücret ya da çok az üzerinde olan ücret düzeyi oluşturmaktadır.
İlgili KHK ile Göç İdaresi Müdürlüğü´ne bağlı çalışan personelin, mevcut gelir düzeyi ile Türkiye’ nin çeşitli illerine 6 aylık süreler ile geçici olarak görevlendirilmesi yapılmakta olup bu işlem sürekli tekrarlanmaktadır.
Geçici süreyle görev yapan bu işçiler ailelerinden ayrı kalmak durumunda olduklarından hem aile birliğini tehdit eden bir durum ile karşı karşıya kalmakta hem de iki şehirde ayrı ev tutmak zorunda kalarak maddi bir yük altına girmektedir. 6 ay süreli görevlendirmeler ev kiralamada zorluğa neden olduğundan barınma sorunu yaşanması kaçınılmaz olmaktadır.
Çocuklu ailelerin birlikte hareket etmeleri durumunda ise okula giden çocuklarının sürekli il değişimlerinden kaynaklı eğitimleri kesintiye uğramaktadır.
6 ay süreli Göç İdaresi personelleri resmi olarak valiliklere bağlı olarak sürekli işçi statüsünde çalışmaktadır. Ancak fiili olarak göç idaresinin çalışanı gibi muamele görerek görevlendirme yapılmaktadır. Resmi ve fiili durum arasındaki farklılık bir yetki gaspını ortaya çıkarmaktadır.
Göç Personelinin Yaşadığı Sorunlara İlişkin Çözüm Önerileri
Süreklilik arz eden 6 aylık görevlendirmelerin kaldırılması gerekmektedir,
Göç işçilerinin, diğer kamu personelleri gibi sabit bir yerde görev yapmaları sağlanmalıdır.
Ücretlerinin insan onuruna yaraşır bir düzeye çekilmesi gerekmektedir.
Devlet hizmet sınıfında personel alımında sağlık, güvenlik, temizlikçi gibi eleman ihtiyacını bu personel kaynağından temin etmelidir.
Gelecek Partisi
Aile ve Sosyal Hizmetler Politika İzleme Kurulu Başkanlığı