Altı siyasi parti liderinin DP ev sahipliğinde ve 24-25 Nisan tarihlerinde yaptığı toplantıda bir ‘’Seçim Güvenliği Komisyonu’’ kurulmasına karar verilmiş ve oluşturulan komisyon 29 Mayıs’ta Gelecek Partisi ev sahipliğindeki oturuma kadar 4 kez bir araya gelerek çalışmalarını liderler masasına sunumu yapılacak hale getirmişlerdi.
Bugün Ankara’da yeniden bir araya gelen altı partinin oluşturduğu Seçim Güvenliği Komisyonu üyeleri izlenecek yol haritasını kamuoyuyla paylaştı.
Buna göre CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin bir araya gelerek oluşturduğu Seçim Güvenliği Komisyonu, seçim öncesinden sonuna kadar alınan tedbirleri 4 ana başlık altında toplayarak açıkladılar. Bunlar ise ; Seçim öncesi faaliyetleri, seçim sürecinde yapılacak çalışmalar, seçim günü aksiyonları ve seçim sonrasında yapılacaklar şeklinde 4 başlıkta belirtildi.
Gelecek Partisi’nden Ayhan Sefer Üstün ,CHP'den Oğuz Kaan Salıcı, DEVA Partisi'nden İdris Şahin, Demokrat Parti'den İlay Aksoy, İYİ Parti'den Şenol Sunat, Saadet Partisi'nden Hasan Bitmez’in birlikte açıkladığı Seçim Güvenliği yol haritasın göre;
SEÇİM ÖNCESİ ALINACAK ÖNLEMLER
Her parti seçim kütüklerini YSK’dan alarak bunlar üzerinde çalışma yürütecek. 'Anormal sayıda seçmen kaydı, vefat ettiği halde kütüğe yazılanlar' gibi başlıklar değerlendirilecek.
Sandık başı işlemlerini takip edecek kadrolar belirlenecek. Yaklaşık 200 bin civarında kurulacak sandık için görevlisi belirlenecek. Bu görevliler eğitimden geçirilecek.Partiler ortak seçim alt yapısı sayesi oluşturacak. Bu konuda partiler iş birliği yapacak
SEÇİM TAKVİMİ BOYUNCA YAPILACAKLAR
Sandık kurulu başkanı ve memur üye belirleme süreci takip edilecekHer siyasi parti seçim sürecinde düzenleyeceği, miting, toplantı benzeri faaliyetler konusunda diğer partileri bilgilendirecek.Altılı masayı oluşturan partiler propaganda faaliyetlerinin sağlıklı, eşit ve adil şekilde yürütülmesi için iş birliği yapacak.
SEÇİM GÜNÜ YAPILACAKLAR
Seçim günü bütün sandık kurullarının mevzuata uygun şekilde oluşumu takip edilecek.Sandık başından gerçekleşecek, usulsüz işlemleri, mükerrer oy kullanımı, kamu gücü kullanarak yapılan manipülasyonlar ile yerel ve yöresel müdahaleler konusunda şikayet ve itiraz yolarını kullanılacak.Seçmenin oy vermesi teşvik edilerek ve kolaylaştırılacak
SEÇİM SONRASINDA YAPILACAKLAR
Seçim sürecinde yapılan itirazlar takip edilecek.Islak İmzalı sandık sonuç tutanağının alınması ve yetkili birimlere iletilmesi sağlanacak. Oy torbasının ilçe seçim kuruluna ulaşması takip edilecek.İl Seçim Kurulları’ndaki birleştirme işlemleri takip edilecek.YSK tarafından resmi sonuçların ilanına kadar her türlü itiraz mekanizması takip edilecek.
Gelecek Partili Ayhan Sefer Üstün bu çalışmaların her şeyden önce Türkiye’de seçimlerin en sağlıklı ve adil şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacağını, olası şüphe ve ithamlardan arınmış bir şekilde demokrasinin en önemli ayağı seçimlerin şaibelerden böylelikle uzak kalacağını söyledi.
***
Komisyonun yayınladığı raporu aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.