Uygur Araştırma Enstitüsü'nden

Gelecek Partisi Genel Merkez Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı heyeti, Uygur Araştırma Enstitüsünün düzenlediği Uygur Türklerine ve Müslüman Kimliklerine yöneltilen zulmün Türkiye’den kanıtlarının Değerlendirilmesi basın toplantısına katıldı.

Uygur Araştırma Enstitüsünün, “Uygur Türklerine ve Müslüman Kimliklerine Yönelik Zulüm: Türkiye’den Kanıtların Değerlendirilmesi” tanıtım toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya Gelecek Partisi Genel Merkez Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkan Yardımcıları Fatma Maraş, Levent Aslan, Mehmet Erman katılım sağlarken, yine toplantıda İyi Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, İyi Parti Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı Beril Gümüş, İyi Parti Türk Dünyası Başkan Yardımcısı, Büyük Birlik Partisi Türk Dünyasından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Keser ve Sivil Toplum Kuruluşları katılım sağladı.

Toplantıda ilk konuşmayı Uygur Araştırma Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Erkin Emet yaparken, sırası ile Prof. Dr. Konuralp Ercilasun, Doç. Dr. Erkin Ekrem ve Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu birer konuşma yaptı.

Toplantıda Çin hükümetinin Uygur Türklerine yönelik gerçekleştirdiği insan hakları vahşetinin somut belge ve ifadelerle aktarıldığı bir rapor sunumu gerçekleştirildi.

Rapor, Türkiye’de derlenen verilerle Uygur Bölgesi’ndeki Türklerin yaşadıklarını açıklamak için ilk elden tanıkların ve araştırma raporlarının bir araya getirilmesi ile oluşturulması açısından önem taşıyor.

Gözetleme, gözaltı, hapis, susturma/beyin yıkama gibi ana başlıkların yer aldığı raporda ayrıca Çin Hükümeti’nden sızan Sincan ve Karakaş Belgeleri yer alıyor.

Yine Uygur Türklerine ve Müslüman Kimliklerine yöneltilen zulmün deşifresi niteliği taşıyan raporda, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası şirketlere ve o şirketlerin çalışma prensiplerine ilişkin önemli detaylar ele alınıyor. Raporda, “Çin hükümetinin Uygurlar ve diğer Türk halkları için uyguladığı zorunlu çalıştırma programları kapsamında üretilen malları veya hammaddeleri satın almadıklarından emin olmalı ve tedarik zincirlerinde bunun için gerekli politikalar benimsenmelidir” deniliyor.