Ekmek Fiyatına Yapılan Zam
Ekonomide yükselen dolar kuru karşısında Türk Lirası hızla değer kaybetmekte ve temel gıda maddeleri başta olmak üzere her kaleme zam üstüne zam gelmektedir. Temel gıda ürünlerinin başında gelen ekmeğin de bu zamlardan etkilenen ilk ürünlerden olduğu görülmektedir. Sadece son 2 haftada 50 kilogramlık un çuvalının fiyatı 200 TL’den 360-400 TL’ye kadar çıkmıştır. Elektrik, doğalgaz, işçilik, susam, maya ve tuz fiyatlarındaki artışın yanında una gelen yüksek zamlar da fırıncı esnafını mağdur etmektedir.
Buğday üreten kazanmıyor, buğdayın ununu ekmeğe çeviren kazanmıyor, vatandaş ise sürekli zamlanan ürünlerle nasıl geçineceğim kaygısı yaşamaktadır. Buğday ve un fiyatları ile diğer girdi maliyetlerindeki artışın ekmek fiyatlarında artışa neden olması ile birlikte fırıncılar hem gramajı düşürmüş hem de fiyatı artırmıştır. Türkiye genelinde fırınlar 2,5 - 4 TL aralığında ekmek satmaya başlamıştır Bazı fırıncılar işi bırakma noktasına gelmiştir. Böyle giderse vatandaşlarımız ekmeğe dahi erişimde sıkıntı yaşayacaktır. Vatandaşın son gelen zamlar karşısında içinde bulunduğu durumun ve ekmek zammının sofraya nasıl yansıdığının gözle görülür en önemli kanıtı uzayan ucuz ekmek kuyruklarıdır.
Un fiyatlarındaki artış konusunda yetkililer acil tedbir almalıdır. Ekmeğe fiyat ayarlaması yerine fırıncı girdilerini azaltacak uygulamalara gidilerek;
- Fırıncıların maliyet kalemlerindeki ve ekmek satışındaki KDV’leri sıfırlanmalıdır.
- Elektrik, doğalgaz ve su giderlerinde indirim yapılmalıdır.
- Tarım destekleri artırılarak çiftçilerimiz üretime yönlendirilmeli ve bir tarım ülkesi olmamıza rağmen buğdayda dahi dışa bağımlı olmamıza neden olan yanlış uygulamalar sonlandırılmalıdır