32. VERGİ HAFTASI KUTLU OLSUN

Toplumun tüm kesimlerinin devletin mekanizmalarına katkıda bulunmalarını sağlayan vergi bilincinin güçlenmesini destekliyoruz. Bu vesileyle 32. Vergi haftası ülkemiz için kutlu olsun. Bu hafta vesilesiyle mükelleflerin vergiye gönüllü bir şekilde uyumunu, vergi ödemenin ortak bir vatandaşlık sorumluluğu olduğu bilincinin toplumumuzda sağlamlaşmasını ve vatandaşlarımızın güven ortamı içinde vergiye yaklaşmasını temenni ediyoruz.

Vergi, gelecek için bir teminat, devletin vatandaşlarına sunacağı hizmeti mümkün kılan bir sebep ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede en önemli unsurdur. Toplumun her kesiminin kalkınmasını, ülkenin daha yaşanılabilir imkanlara kavuşmasını sağlayan vergi, vatandaşların ancak ona gönüllü uyumu ile sağlıklı bir sistem haline gelebilir. Bunun için vergide farkındalığın arttırılması ve verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi önem arz etmektedir. Ayrıca vatandaşların vergilerini güven ortamı için de ödeyebilmeleri için ödenen vergilerinin kendilerine hizmet olarak döndüğünü bizzat görmeleri gerekir. Bunun yanında halktan toplanan vergilerle halkın razı olmayacağı işler hayata geçirmek vatandaşın vergi ödeme isteğine zarar verir. Özellikle üzülerek gördüğümüz halktan toplanan vergilerle belli grupların desteklenmesi, devletin ortak varlıklarının belli çevrelere ısmarlanması gibi durumlar halkta, devlete olan güveni zedeler ve vergi sorumluluğunun sorgulanmasına zemin hazırlar. Yine devlet mekanizmalarında sorumluluk sahibi kişilerin bu vergilerin tasarrufunda şahsi işleri için haksız kazanç oluşturmaları ya da itibardan tasarruf olmaz düşüncesiyle vergileri israf etmeleri halkın vergiye gönüllü uyumunu bozup insanları nasıl olur da daha az vergi öderim düşüncesine sürüklemektedir.

Vergi sisteminin sağlıklı işlemesinde vatandaşların vergi bilinci kazanması adına yapılacak çalışmalardan en önemlisi vergilerin yönetiminde uygulanacak şeffaflık ve verimli bir yönetim olacaktır. Ekonomi ve maliye politikalarında yapılan hataların faturalarını halkın vergileriyle ödemek, yapılan yatırımların zararlarını ısrarla vergilere yüklemek halkı yine vergiden uzaklaştıran işlerdir. Ayrıca dolaylı vergilerin payının artması ve beyannameli mükellef sayısının az olmasının gelir adaletsizliğini arttırması ve hesap verilebilirliği azaltması da vergi yönetiminin kusurlu yanlarıdır. Bu noktada halkın vergiye olan bağlılığında en büyük sorumluluk hükümete aittir. Hükümet, halka vergi ödeme konusunda güven ortamı oluşturmakla mükelleftir. Ayrıca vergi adaletinin güçlendirilmesi ve vergi tabanının da genişletilmesi gerekmektedir. Adil bir vergi sistemi olduğuna inanmayan vatandaş kendi yöntemleri ile vergiden kurtularak adaletini sağlamaya çalışacaktır. Bunun sonucunda kayıt dışı ekonomi ve vergi ödeme motivasyonunu kaybetmiş işletmeler bir problem olarak karşımıza çıkacaktır.

Devletin mali, ekonomik ve sosyal nitelikteki çeşitli görevlerini yerine getirmesinde temel rol oynayan vergi gelirleri, kamusal hizmetlerin nitelik ve kalitesinin artması ile güçlenecektir. Adil bir vergi sistemi ve toplanan vergilerin doğru yönetilerek vatandaşa hizmet olarak dönmesi gerekmektedir. Bu konuda 110 binden fazla serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler mali idarenin işleyişinde önemli bir köprü vazifesi icra etmektedirler. Vergi gelirlerini arttırırken halkın satın alma gücünü ve refah düzeylerini zarara uğratacak yollardan da ayrıca kaçınmak gerekir. Doğru, bilimsel ve adil bir yönetimle memleketin geleceği için çok önemli role sahip vergi sisteminin sağlıklı işleyeceğini düşünüyoruz. Bu vesileyle vergi haftasını kutluyor, partimizin görüşlerini kamuoyuna saygıyla sunuyoruz.

Gelecek Partisi Hazine ve Maliye Politikaları Başkanlığı