İstanbul Valiliği tarafından geçtiğimiz günlerde Ümraniye ve Bakırköy’de 100’e yakın atık toplama deposuna baskın düzenlendi. Baskınlarda, 240 kağıt toplayıcısına cezai işlem uygulandı. Ortada Valilik makamının iddia ettiği gibi haksız kazanç yoktur. Tam aksine kağıt toplayıcıları devlete kamu yararı sağlamaktadır. Örneğin pandemi döneminde kağıt ve plastik toplayıcıları çalışmadıkları zaman çöplerin nasıl dolup taştığına hepimiz şahit olduk. Bu emekçiler sayesinde belediyelerin çöp araçları aynı sokak ve caddeye iki üç defa girmek yerine tek seferde çöpleri kaldırabiliyor. Sokaklardan toplanan plastik gibi malzemelerin çevreye olumsuz etkisi yoktur. Aksine bu tür doğaya zarar veren malzemelerin toplanıp işlenmesi çevre kirliliğini azaltarak plastik ham madde olarak kullanılmaktadır. Bilindiği üzere ülkemizde şu anda kullanılan plastik vb. maddelerin %80-90’ı yurt dışından ithal ediliyor.
Bu hususta;
- Valilik açıklamasında yabancı (Afgan) uyruklu kişilerin geri dönüşüm işinde çalışması sorun olarak öne sürülmektedir. Problem göçmenler ise iktidar yetkilileri bu sorunu çözmelidir. Yabancı uyruklu kişilerin yarattığı sorunların faturası kendi yurttaşlarımıza kesilmemelidir.
- Kağıt ve plastik gibi maddeleri toplayanlar bir meslek dalı olarak tanımlanmalıdır.
- Toplayıcıların, topladıkları kağıt, plastik, cam vb. maddeleri geri dönüşüm tesislerine doğrudan satış yapabilmesinin önü açılmalıdır.
- Değeri düşük olan maddeler depozito sistemi ile toplanmalıdır.
- Geri dönüşüm işçileri (toplayıcılar) sosyal güvenlik kapsamına girmelidir.