Büyük bir sel felaketi yaşayan Giresun ilimizde Gelecek Partisi heyeti olarak 26 Ağustos Çarşamba günü incelemelerde bulunduk. En yoğun hasarın yaşandığı Dereli ilçemizde detaylı çalışmalar yürüttük.
23 Ağustos günü Giresun’da yaşanan sel felaketinin ardından vatandaşlarımızın dile getirdiği şikayet ve önerilerini rapor halinde kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.
Öncelikle sel felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifa diliyoruz.
Özelikle dere yataklarında ve heyelan alanlarındaki yapılaşmada doğanın dengesini bozmamak gerektiğini öyle sanıyoruz ki yetkililer biliyordur.
Afetler, yarattığı tehlike ve riskler, felaketler meydana gelmeden önce tespit edilir ve gerekli tedbirler alınırsa en az hasarla atlatılabilir. Yaşadığımız son trajik felaket, Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk olay olmadığına göre, sorgulanabilecek birçok husus var demektir.
Olay yerindeki vatandaşlarımızla konuşarak ve gözlemlerde bulunarak ulaştığımız veriler ve kamuoyunun takdirine sunduğumuz bilgiler şu şekildedir:
1. 23 Ağustos 2020 Pazar akşamı saat 19.00 civarında, zaten meteorolojik olarak beklenen yağışla beraber, ilçenin üst kısmında birikmiş olan su kütlesi, tutulum yaptığı noktayı patlatarak Dereli ilçemizi basmıştır.
2. Aynı ilçede 18 yıl önce de bir sel felaketi yaşandı. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız bu son felaketin öncekinden çok daha büyük olduğunu belirtmişlerdir.
3. AFAD, Kızılay, çok sayıda STK, gönüllüler, izci grupları, itfaiye ekipleri, DSİ, jandarma ve polis birimleri ilçede müdahale ve iyileştirme aşamalarında faaliyette bulunmuşlardır.
4. Karadeniz sahil yolunu, Şebinkarahisar ve iç kesimlere bağlayan ana yol buradan geçmektedir. Mevcut yerel kayıpların dışında, sel anında bölgeden transit geçmekte olan ve kaybolan araç ve kişiler hakkında veri/istatistik konusunda bilgi bulunmamaktadır.
5. Küçük esnaf tamamen ağır hasar ve zarar ile karşı karşıyadır. Bölgenin can damarlarından olan fındıkta büyük zayiat yaşanmıştır. Bu tür zararlar için hali hazırda deprem tehlikesi ve konutlar için uygulanan DASK sigorta sistemimizin, sellere bağlı konut ve işyeri hasarlarını da karşılayacak şekilde genişletilmesi önemlidir. Aynı şekilde fındık, çay gibi dünyada lider olduğumuz tarım ürünlerinde yaşanabilecek hasarlar için TARSİM sigorta sistemi bölgede mutlaka herkesin ulaşabileceği şekilde uygulanmalıdır.
6. Menfez yıkılması sonucu jandarma aracımızın kaybolduğu ve şehitler verdiğimiz yolda mühendislik hatası olduğundan bahsedilmektedir. Bu yolu kim, hangi tarihte inşa etmiştir. Yolun bölge şartlarına uygun olup olmadığına itiraz etmiş ve onay vermemiş bir Japon firması var mıdır?
7. Hemen dere yatağının yanında olan ve ağır hasar gören binaların inşaat ruhsatını kim, ne zaman, hangi şartlarda ve neden vermiştir?
8. Köylerde mahsur kalan vatandaşlarımız vardır. Onlara hava desteğiyle kumanyalar indirilebilir.
9. Afetler, sonrasında su kirliliği, kolera, tifo gibi ikincil afetlere yol açabilir. Temiz su ve kullanma suyu ihtiyacının acilen temin edilmesi gerekmektedir.
10. Bütün canlıların yaşam hakkı gözetilmeli. Bu kapsamda yeniden şehir planlaması, kentsel dönüşüm ve altyapı çalışmaları bu kez ülkenin coğrafi özellikleri göz önünde bulundurularak ivedilikle hayata geçirilmelidir.
11. Böylesi büyük bir felaketin yeniden yaşanmaması için dere alanlarını hızlı bir şekilde ıslah etmek gerekiyor. HES’lerden bir an önce vazgeçerek ülkeyi olası doğal afetlere hazır hale getirmek birinci öncelik olmalı.
Gelecek Partisi olarak sormak istiyoruz…
1. Şehir merkezini harap eden, iki metreye kadar yükselen çamurla bütün dükkanları kullanılmaz hale getiren Dereli felaketi için yetkililer daha önce önlem alamaz mıydı?
2. Başta belediye başkanı olmak üzere bakanlık da yapmış olan şu anda da AK Parti’de milletvekilliği görevini yürüten Nurettin Canikli hiç mi bunları hesap edemedi?
3. Felakete yol açan Dereli’nin üzerindeki köprünün sadece beş metre olduğunu ve olası bir taşkında tıkanan derenin şehri yok edeceği nasıl görmezden gelinebildi? İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı.
4. Tirebolu-Torul yolunda köprü yapılması gereken yerde sadece menfez yaparak yolu bitiren firmanın kim olduğunu merak ediyoruz1 2010 yılında yapılan yolu kontrolör teslim alıp imzalamış mıdır?
Giresun’da sel felaketi sonrası eski Şehircilik Bakanı, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki akla ziyan bir açıklama yaptı. Sanki Giresun’da yaşanan büyük sel felaketinde kendisinin ve partisinin hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi… İmar barışının sorumlusu da kendisi değilmiş gibi.
Mehmet Özhaseki’nin sel gibi bir felaketten sonra yaptığı açıklamalar milletin aklıyla dalga geçmekten öte başka bir anlam ifade etmemektedir.
Gelecek Partisi
Yerel Yönetimler ve Şehircilik Başkanlığı