Konya Şehir Hastanesinde 6 Temmuz 2022 saat: 14.30’da Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya görevi başında kurşunların hedefi oldu ve hunharca katledildi. Ülkemizin yetiştirdiği kıymetli evlatlarından Dr. Ekrem Karakaya’ya Allah’tan Rahmet diliyor, acılı ailesine ve sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz. Tekrarlanmamasını tüm kalbimizle temenni ediyoruz
Ancak ilk şehit edilen doktorumuz Prof. Dr. Edip Kürklü’den sonra içinde bulunduğumuz günde üzülerek anlıyoruz ki son da olmayacak!
Sağlık Bakanımız toplantılarında ve twitlerinde sağlıkta şiddetin, kadına yönelik şiddetle birlikte katalog suçlar arasına girdiğini müjdeler gibi ilan etsede, önleme tedbirleri alınmadığı sürece ne yazık ki katalog suç tanımı öldürülen doktorlar ve sağlık çalışanlarını geri getirmiyor, darp edilen, hakarete maruz kalan sağlık çalışanlarının korku ve kaygılarını ortadan kaldırmıyor. Üstelik darp edilen doktorlar henüz posttravmatik stres döneminde iken tıpkı geçen hafta Urfa Viranşehir’de darp edilen Dr. Şeyhmus Baraş’ın başına geldiği gibi “ölmediği için” hakkında karalama kampanyası başlatılıyor.
Sağlıkta şiddeti önlemek bir zihniyet meselesidir.
Maalesef sabık Sağlık Bakanı Recep Akdağ kendisi de bir hekim olmasına rağmen Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinde “bir de doktorun ne yaptığına bakmak lazım” diyerek Ersin Arslan’ın sırtına saplanan bıçakla tüm doktorların kalbini yaralamakla kalmamış, aynı zamanda “artık doktor efendi dönemi bitti” sözüyle öfkeli hasta dönemini başlatmıştır. Cumhurbaşkanının 8 Mart 2022’de ise “giderlerse gitsinler” diyerek itibarsızlaştırdığı sağlık çalışanları açıkça hedef haline getirilmiştir.
Hali hazırdaki iktidar politikaları ve Sağlık Bakanı doktorların onurunu, haklarını ve can güvenliğini korumaktan çok uzaktadır. Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı derhal İSTİFA ETMELİDİR.
Gelecek Partisi olarak sağlıkta şiddeti önlemek için en başta zihniyeti değiştirmek gerektiğini biliyor ve Sağlıkta Şiddete Sıfır Toleransı gerçekleştirmek için;
1. Şiddet olaylarının meydana geliş nedeni araştırarak sağlıkta şiddet sorununun çözümü için Bakanlık, sağlık çalışanları, STK’lar, sendikalar, hastalar ve medyanın koordineli ve eş zamanlı çalışarak önlemler geliştirilecektir.
2. Bölgelere göre farklılık gösteren şiddet tipi ve sıklığının değiştiği dikkate alınarak önlemler lokal olarak çalışılacak, şiddete başvuranlara etkin ve caydırıcı cezalar getirilecektir
3. Güvenlik önlemlerine öncelikli önem verilecek, güvenlik görevlilerinin sayısı, yetkinliği ve yetkileri artırılacak, şiddetin en fazla yaşandığı acil servisler gibi birimlerde, özellikli güvenlik önlemleri alınacaktır.
4. Şiddeti artıran iki unsur olan nöbet ve mesai saatlerinde düzenlemeler yapılacak, tek personele nöbet tutturulması önlenerek yardımcı personel sayısı artırılacaktır.
5. İnsan gücü ve tıbbi cihaz eksikliği sebebiyle sağlık personeline yönelen şiddetin önlenebilmesi için gerekli ekipman alımı ve yeterli personel istihdamı sağalanacaktır.
6. Sağlık kurumları şiddete yaklaşım konusunda daha donanımlı hale getirilecek, uygun raporlama sistemleri, etkili güvenlik eğitimleri, güvenlikli kapılar, ses kaydı alabilen güvenlik kameraları, metal dedektörler ve kontrol noktaları, koruyucu akrilik pencere ve panik alarmları ile 24 saat kurum içi güvenliğin sağlanması gibi geniş çaplı önlemler alınması yanında, dış koşullar da güvenli hale getirilecektir.
7. Toplumsal şiddetin önlenmesi amacıyla ilkokul sıralarından itibaren eğitimlere yer verilecek, ulusal kanallar dahil halkın bilinçlendirilmesine yönelik basın ve yayın organlarında özel programlar yayınlanacaktır.
Gelecek Partisi
Sağlık Politikaları İzleme Kurulu Başkanlığı